Най-мощният дизелов седан е бърз като спортно купе, но харчи

...
 
Най-мощният дизелов седан е бърз като спортно купе, но харчи
Коментари Харесай

BMW M550d xDrive се развихря с четири турбини

  Най-мощният дизелов седан е бърз като спортно купе, само че харчи умерено
В гамата на BMW може би в никакъв случай няма да има дизелова версия на спортния седан М5, само че новото потомство на BMW M550d xDrive има всички качества да застане на върха при дизеловите модели с комбинацията от спортна динамичност, ежедневна склонност за прилагане и сдържан разход на гориво. Единственото уязвимо място на спортния седан е високата му цена, която стартира от 172 400 лв., а с опционалното съоръжение е над 231 000 лв., само че си коства.

Новият седан BMW M550d xDrive от гамата на M Performance е най-съвременното BMW и едно от най-бързите изобщо. В момента моделът е най-бързият дизелов седан в света. Рецептата за приемането на този супер седан не е загадка за никого. За основа е послужил фантастичният 3,0-литров 6-цилиндров редови дизелов мотор,

като тук са му добавени не три, а цели четири турбокомпресора.

Двигателят е обвързван с пословично положителната 8-степенна спортна автоматизирана скоростна кутия на ZF и система xDrive за двойно предаване с електронно ръководен съединител за задвижването на предните колела. Всичко това е интегрирано във фантастичното шаси на BMW Серия 5.

 
 В предната част изпъква аеродинамичният М-пакет със сиви корпуси на огледалата и бъбрековидната решетка. В предната част изпъква аеродинамичният М-пакет със сиви корпуси на огледалата и бъбрековидната решетка.
 

Резултатът е чудовищна мощ от 400 к.с. и оптимален въртящ миг от 760 Нм, които теглят неудържимо последното потомство на красивата Серия 5. Седанът форсира от място до 100 км/ч за феноменалните 4,4 секунди, а оптималната му скорост е лимитирана до 250 км/ч. Иначе сигурно може и доста повече. За по-голяма склонност през четирите сезона на годината, спортният седан е оборудван със задвижване на четирите колела от системата xDrive. За да има чудесно пътно държание, новото BMW M550d xDrive е оборудвано и с по-твърди пружини, адаптивно окачване M Professional с дейни стабилизатори на задната ос, както и с по-големи спирачни дискове. Настройките на интегралната система за интензивно кормилно ръководство също могат да бъдат леко изменени за още по-директен надзор.

 
 С натискането на бутона за пускане на мотора, звярът се разсънва и даже звучи като огромен бензинов V8. С натискането на бутона за пускане на мотора, звярът се разсънва и даже звучи като огромен бензинов V8.
 

С натискането на бутона за пускане на мотора, звярът се разсънва, а звукът даже на луфт не издава своята дизелова натура, а при ускоряване даже звучи като огромен бензинов V8. Благодарение на каскадното пълнене с 4 турбокомпресора тягата е непрекъсната от най-ниските обороти. Даже на луфт и най-лекото натискане на газта провокира мощен подтик напред. На автомагистралата ускорението до 140 км/ч става за един момент и доставя неописуемо наслаждение. На правата на едно изоставено летище

се убедих, че и с над 200 км/ч колата е все по този начин постоянна,

в салона съвсем не се долавят външни шумове, а моторът реве като разгневен див звяр и звукът му засенчва и най-хубавата музика.

 
 Салонът е луксозен с М-спортен кожен волан и седалки с тапицерия от фина кожа и контрастни шевове. Салонът е луксозен с М-спортен кожен волан и седалки с тапицерия от фина кожа и контрастни шевове.
 

Спортната 8-степенна автоматизирана скоростна кутия превключва незабелязано при отмерено ускоряване, само че при скок върху газта е способна да смъкна няколко предавки и мощно да ускори BMW M550d напред. Скоростите могат да се превключват и ръчно с пластини зад кормилото, при което се усеща мощен прилив на двигателна сила, която катапултира напред колата и ускорява насладата от шофирането. В същото време най-мощната дизелова „ петица ” харчи колкото фамилен седан.

В града разходът е в границите на 7-8 л на 100 км, според от трафика.

При безгрижно каране по междуселищен път пада до 6 л/100 км. На автомагистралата и при състезателен жанр на шофиране, таванът е към 12 на 100.

 
 Предните седалки са комфортни, снабдени с електрическо контролиране, отопление, вентилация и функционалност за масаж. Предните седалки са комфортни, снабдени с електрическо контролиране, отопление, вентилация и функционалност за масаж.
 

Високата мощ и двигателна сила от мотора се развихрят на пътя с помощта на съвършените настройки на окачването и директното кормилно ръководство. Инженерите са постигнали съвършен баланс сред пряк надзор с кормилото и комфорта на возене. Окачването се оправя чудесно с по-голямата част от неравностите на пътя. Най-голяма е насладата от шофирането в режим Sport+, при който окачването се втвърдява, моторът работи на по-високи обороти, педалът на газта е най-отзивчив, а

кормилното ръководство е оптимално остро и точно.

На пътя BMW M550d се държи като автомобил със задно задвижване, тъй като по-голямата част от въртящия миг се предава към задните колела. Благодарение на дейния заден диференциал и системата за векторно систематизиране на тягата сред лявото и дясното колело, сцеплението е чудесно, а шофирането по планински пътища доставя неописуемо наслаждение.

 
 Отзад има дребен спойлер на ръба на багажника и два трапецовидни ауспухови накрайника в мрачен хром. Отзад има дребен спойлер на ръба на багажника и два трапецовидни ауспухови накрайника в мрачен хром.
 

Освен това най-мощният дизелов седан на света е оборудван серийно със системата за задвижване на четирите колела xDrive, която усъвършенства сцеплението на мокри и заснежени пътища. Благодарение на нея колата може да се употребява целогодишно, а през зимата не се постанова да се слагат вериги на колелата.

Без подозрение BMW M550d xDrive принуждава сред по-скромните модификации на „ петицата ” и най-мощната версия М5 като един

превъзходен баланс сред спортна динамичност и сдържан разход на гориво.

Със сигурност моделът ще откри своите клиенти сред тези, които желаят бърз и пестелив автомобил, само че в това време обичат динамичния жанр, вълнуващото чувство от ръководството на спортна кола и мощен мотор, с който ще могат от време на време да хулиганстват на пътя.

 
 Под предния похлупак е прикрит 3,0-литровият 6-цилиндров редови дизелов мотор с цели 4 турбокомпресора. Под предния похлупак е прикрит 3,0-литровият 6-цилиндров редови дизелов мотор с цели 4 турбокомпресора.
 

BMW М550d xDrive

3,0-литров 6-цилиндров дизелов мотор с 4 турбокомпресора

8-степенна спортна автоматизирана скоростна кутия

400 к.с. оптималната мощ при 4000-4400 об/мин

760 Нм оптимален въртящ миг при 2000-3000 об/мин

4,4 секунди ускоряване от 0 до 100 км/ч

250 км/ч оптималната скорост

5,9 л/100 км междинен разход на дизел

154 г/км излъчвания на СО2

172 400 лв. цена на серийния модел

231 492 лв. цена на тествания модел
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР